2006-12-28

Årets show

Under ett par veckor så har ett antal studenter och lärare skapat en show om det år som har varit. En slags nyårsshow. Det har planerats och övats en massa. Weiying har varit huvudansvarig för att allt ska fungera. Hon har varit rådgivande för de andra grupperna och hon spelade själv tillsammans med två andra studenter i kvällens stora framträdande. Det var en klassiskt kinesiskt humorframträdande. Jag förstod inte så mycket men det var mycket upskattat bland studenterna som skrattade hjärtligt.

När vi kom till lokalen där showen skulle framföras så var det redan halvfullt med åskådare. Vi tog två platser och sedan gick Weiying iväg och hämtade godsaker. De bjöd på en massa frukt, godis, dricka och kakor. Sedan var Weiying tvungen att lämna mig ensam där medan hon sprang omkring och dirigerade de andra studenterna och såg till att allt fungerade som det skulle. Snart så satte showen igång.

Först ut var en lärare som har det största ansvaret på hennes avdelning. Han verkar vara en kul typ och det var uppenbart att alla studenter uppskattar honom. Han pratade och skojade ett bra tag innan han presenterade en yngre herre från det företag som är huvudsonsor för avdelningen. Det var en mycket stel och osäker herre. Totala motsatsen till läraren. Trots att jag inte förstod något så var det ändå lite underhållande att lyssna på läraren men sponsorsnubben var en enda lång gäspning.

Nu börjar de riktiga framträdandena. Det växlas med mestadels studenter som spexar och sjunger men även en del lärare som visar upp sina skickligheter. En del framträdanden var riktigt bra och andra riktiga plågor. Det värsta var lärarna som sjöng. De försökte vara seriösa men det lät illa. Kanske är det mina västerländska öron som inte klarar äldre kinesisk sång. Men det är kul att de ställer upp så där. En lärare sjöng ett känt stycke ur en klassisk italiensk opera och det gjorde han riktigt bra. Troligen är han skolad i opera. Ett par studenter dansade en rumba och det var också det mycket bra. I mitten av hela showen så hade Weiying sitt framträdande och det verkade som om det var det som var mest uppskattat av alla framträdanden. Mellan framträdandena så stoppade de in små lekar och tävlingar. Det var kul att se att folk inte var blyga med att ställa upp. I Sverige så hade folk gärna suttit kvar på sina stolar men här så fick de snabbt upp folk på scenen. Mot slutet av showen som varade i 3,5 timme så var det tre skollag som berättade via egenproducerade filmer vad de har gjort under året. Det var pingislaget, basketlaget och fotbollslaget. Avdelningens pingislag hade blivit skolmästare under året och när det nämndes så jublade hela salen. Prestige! Det är ändå femtio tusen studenter i skolan, vilket motsvarar en medelstor stad i Sverige och varje avdelning har sådana här lag i olika sporter.

Mot slitet så fick alla som vunnit priser hämta sin vinst. Det var inte dåliga vinster. De fick ett par riktigt tjusiga hörlurar. Ett par riktigt stora, vadderade för att sitta hemma i soffan och lyssna på musik. Vi var ganska nära att vinna ett par. Det var så många vinster så hälften av alla där vann nog ett par. Men inte vi. Jaja... har man inte tur i spel så... ;o)

No comments: